Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Rhino tejkiöntő INOX 600ml

Ár:
7.990 Ft
Elérhetőség: Még 20 db készleten

Leírás és Paraméterek

A tejkiöntő a barista számára legalább olyan fontos kellék, mint a tömörítő, ugyanis ez a tejhabosítás eszköze. A kiöntők okos megválasztása azért fontos, hogy azok segíteni tudják a barista szakszerű munkavégzését. A megfelelő anyag könnyebb tisztántartást tesz lehetővé, a többféle űrtartalom csökkenti a pazarlást, a jó csőrkialakítás lehetővé teszi a latte art technikák alkalmazását, stb.

De milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó tejkiöntőnek?Saválló acél anyagból készül, hengeres, általában felfelé szűkülő alakkal. Csőre van, füle van, mérete és kialakítása a tejhabosításra, illetve a tej kiöntésére tökéletesen alkalmas. Minden más hasonló edényt, ami ettől anyagban vagy kialakításban eltér – túl kicsi vagy nagy az űrtartalma, nincsen csőre, nyele van, porcelánból készül, stb. – tejforralónak hívunk, és nem tejkiöntőnek. Sajnos ma még ezeket is előszeretettel alkalmazzák nem egy kávézóban, vendéglátóhelyen.

Anyagát tekintve saválló acél, aminek főként a hőmérséklet megtartásában, illetve mérésében van fontos szerepe. Habosítás közben a hőmérsékletet általában a kezükkel mérik a baristák, de vannak, akik hőmérőt használnak. A kézzel történő hőmérséklet-mérés az elterjedtebb és – egy rutinos szakember számára – a leggyorsabb és legpontosabb módszer. Ebben az esetben a készítő egyik kezével a kiöntő fülét, másik kezével az oldalát fogja, hogy a tenyerével mérje a melegedő tej hőjét. Ebben van segítségünkre az acél anyag, ami megfelelő tempóban közvetíti, majd habosítás után elegendő ideig meg is tartja a meleget. Ha hőmérőt használunk, az lehet digitális, vagy analóg – a lényeg, hogy pontos legyen, mert máskülönben hideg, vagy túl forró italok kerülnek a vendég elé. Ma már sok olyan tejkiöntő van, amihez eleve hozzászerelnek egy hőmérőt is, hogy megkönnyítsék a barista munkáját. A fül főként biztonsági, és kényelmi szerepet tölt be. Nem az átforrósodott falat kell fognunk, illetve öntésnél is segítség ez a megoldás.

A pontos méret lényeges. Az alap tejkiöntők 0,35 l, 0,6 l és 1 literes űrtartalommal rendelkeznek:

  • a legkisebb alkalmas 1 cappuccino,

  • a közepes 2 cappuccino vagy egy latte macchiato,

  • a legnagyobb pedig 3-4 cappuccino vagy 2 latte macchiato tejének habosítására.

Ezzel alapvetően a rendelések 70%-át le is fedtük. Egy induló kávézóba 1 kicsi, 2 közepes, és 1 nagy kiöntő beszerzése ajánlott, segítségükkel mindenféle rendelés, bármilyen összetételben viszonylag rövid idő alatt teljesíthető. A munka során arra kell törekednünk, hogy minél pontosabban mérjük ki azt a hideg tej mennyiséget, amivel dolgozni szeretnénk, ugyanis a maradék, már meghabosított tejből később nem lehet megfelelő minőségű, és állagú habot készíteni.

A csőr kialakításának, formájának és nagyságának az öntésnél van nagy szerepe. Ma már egyre népszerűbb a latte art, vagyis a formára öntött – szív, rozetta, alma, tulipán – cappuccino. A szabadkezes öntés közben az apró mozdulatokra kell nagyon figyelni: milyen magasról történik az öntés, merre dőltjük és hogyan mozgatjuk a kiöntőt. Pont ezek a finom mozdulatok miatt az alap tejkiöntőkön túl már rengeteg más fajta is megtalálható a piacon. A hosszabb csőr, a köztes űrtartalmak, a magasabb, vagy pont az alacsonyabb méret a latte art gyakorlása során lehetnek a baristák segítségére.