Leírás és Paraméterek
A többszörös díjnyertes Criollo kakaóból készült csokoládé ízben sokkal kiemelkedőbb, mint a más kakaó fajtákból készültek. A Criollo ízében keveredik a dió, a dohány, a karamell és a vanília íze. A Criollo kétszáz évvel ezelőtt még domináns kakaó fajta volt, mivel azonban érzékenyebb a betegségekre, mint a Forastero és Trinitario fajták, ezért napjainkban már csak a legjobb minőségű kakaók és csokoládék készülnek belőle. A Criollo kakaó igazi ritkaság. A Criollo kakaó Közép-Amerikai eredetű és már az Olmékok és a Mayák körében is közkedvelt volt. A Criollót valószínűsíthetően Közép-Amerika őslakói nemesítették a dél-amerikai eredetű Forastero kakaóból. A Criollo kakaót megkülönbözteti a többi fajtától, hogy kevésbé keserű az íze és világosabb a színe is.